Scurt ghid pentru alegerea frigiderului și a congelatorului
Un frigider este elementul indispensabil din orice locuință, neputând fi înlocui cu un alt aparat de uz casnic, întrucât funcționalitatea sa nu se poate obține de la alte electrocasnice. Atunci când îl alegem, este recomandat să ținem cont de anumite aspecte, pe care le vom menționa în articolul de față.
Ce model ni se potrivește, raportat la nevoi?
Există frigidere cu o singură ușă, care au un singur compartiment, utilizat pentru depozitarea produselor pentru o perioadă scurtă de timp. Există, de asemenea, modele cu două uși, cu o zonă pentru depozitarea alimentelor și refrigerare și una pentru congelare. Așa-numitele modele “combi” au două compartimente, dar în loc să aibă un singur compresor pentru a regla ambele zone, acestea integrează două motoare, unul pentru refrigerare și unul pentru zona de congelare. În acest fel, acestea au o capacitate mai mare de dezghețare și mai multe alimente pot fi depozitate și congelate într-un timp mai scurt. Putem regăsi, de asemenea, versiuni ale acestor tipuri de electrocasnice, de exemplu side by side.
Capacitatea de stocare
Atunci când alegem un frigider, trebuie să luăm în considerare numărul de persoane care locuiesc în casă, iar capacitatea frigiderului va depinde și de acest aspect.
Cu funcție ”No frost” (frig fără îngheț)
Tehnologia “No Frost” este cea în care răcirea unui frigider este produsă de un flux de aer rece și uscat. Acest lucru asigură o temperatură omogenă în întregul aparat, o optimizare a calității înghețului, o recuperare mai rapidă a temperaturii optime după deschiderea și închiderea ușii, contribuind la eliminarea umidității și a mirosurilor neplăcute. În plus, “No Frost” previne formarea de îngheț și necesitatea de a dezgheța aparatul.
Cum alegem congelatorul?
Există mai multe tipuri de congelatoare, de exemplu cele integrate într-un frigider, în general în partea de jos sau sus a acestuia, dar există și modele de tip lăzi frigorifice sau congelatoare fără frigider încorporat. Nu toate congelatoarele sunt la fel, iar în funcție de rezistența și structura lor, acestea vor îngheța la o temperatură mai mare sau mai mică, care afectează direct alimentele și termenul de valabilitate.
Sistemul “No Frost” pe care congelatoarele îl au, ca și cel integrat în frigidere, împiedică formarea gheții pe pereți, responsabilă de îngreunarea funcționalității.
De asemenea, această funcție poate genera economie de energie electrică de până la 50% și de două ori autonomia de întreținere în cazul unei pene de curent. Totodată, este o funcție foarte utilă atunci când vine vorba de înghețarea alimentelor proaspete sau gătite acasă, deoarece servește la accelerarea procesului de congelare, astfel încât alimentele să nu-și piardă aroma, textura sau vitaminele din cauza procesului. Este esențial să păstrăm întotdeauna ușa bine închisă, pentru a se menține temperatura optimă.
Eticheta energetică – de ce este important să o citim
Etichetarea energetică urmărește să ne ofere mai multe informații cu privire la consumul de energie al aparatelor lor de uz casnic. De asemenea, pentru ca frigiderul să funcționeze excelent, este util să ținem cont de câteva aspecte. Astfel, vom păstra partea din spate a aparatelor bine ventilată, lăsând un spațiu liber între alimente și acea parte, deoarece acest lucru va permite o bună circulație a aerului și va îmbunătăți performanța frigiderului. În plus, trebuie să verificăm periodic dacă ușile sunt închise corespunzător, deoarece o închidere defectuoasă va duce la pierderi de frig în interior.
Alegerea frigiderului și a congelatorului trebuie să se facă în primul rând în funcție de nevoile noastre, de eficiența energetică a acestora. După urmarea acestor două criterii, vom avea în vedere spațiul pe care îl avem disponibil, dar și cât de numeroasă sau restrânsă este familia, deoarece acest aspect va influența optarea pentru o anumită capacitate de stocare a aparatului