Panouri radiante in infrarosu. Ce sunt panourile radiante?


Panourile radiante in infrarosu sunt corpuri de incalzire care transforma energia electrica in doua componente: caldura radiata si caldura convectiva. Caldura radiata este transmisa prin intermediul radiatiei in infrarosu, care este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este mai lunga decat a luminii vizibile (4-14 microni). Procentul de radiere este de 93-95%, diferenta pana la 100% fiind caldura convectiva.
Producatorii de panouri radiante folosesc ca element de incalzire turmalina sau fibra de carbon, aceastea avand proprietati de emisivitate deosebite, rezistenta la utilizare si durata de viata foarte lunga. Radiatia infrarosie este directionata cu ajutorul unui deflector catre partea din fata a panoului. Panoul atinge o temperatura de maxim 60 grade Celsius, nefiind periculos la atingere.
Cum functioneaza panourile radiante
Panourile cu unde infrarosii functioneaza pe acelasi principiu cu cel dupa care soarele incalzeste Pamantul prin intermediul radiatiilor infrarosii. Undele electromagnetice invizibile cu ochiul uman (razele infrarosii) emise de soare pun in miscare moleculele, care elibereaza energie pe care noi o resimtim sub forma de caldura. La temperaturi obisnuite, cea mai mare parte a spectrului radiatiei termice se afla in domeniul infrarosu; acesta se deplaseaza catre lungimi de unda mici pe masura ce temperatura corpului creste. Undele infrarosii au un efect benefic asupra corpului uman fiind recunoscute pentru eficientizarea proceselor fiziologice la nivel celular si reglarea echilibrului termic a organismelor vii. Astfel se explica starea de bine ce ne cuprinde stand la soare, acea “toropeala”, valabila si pentru celelalte vietuitoare (pasari, reptile, animale, plante).
Razele IR emise, ajung cu usurinta in toate colturile incaperii si sunt absorbite de pereti si corpurile prezente, acestea incalzindu-se. Corpurile fiind incalzite, vor degaja caldura acumulata in aerul din incapere, incalzirea aerului fiind uniforma.
Avantaje panouri radiante
Cel mai important avantaj este eficienta incalzirii prin acest procedeu, eficienta ce ajunge pana la 99%. Nu vom intalni pierderi de caldura deoarece corpurile sunt incalzite inaintea aerului. Efect benefic asupra sanatatii deoarece panourile imita incalzirea soarelui, functioneaza fara zgomot, nu genereaza curenti de aer, deci nu ridica praful, nu usuca aerul, incalzire uniforma a spatiului. Nu necesita autorizatii, nici proiecte ale instalatiilor, fara costuri de intretinere, durata de viata foarte mare (20-30 ani). Montaj simplu, rapid, fara mizerie. Se conecteaza la reteaua existenta de energie electrica.
Reglaj automat al temperaturii cu ajutorul termostatelor, independent in fiecare incapere.
Panouri radiante (FAQ)
1. Care este deosebirea dintre incalzirea cu panouri radiante in infrarosu si alte tipuri de incalzire electrica ?
R: Cele mai multe sisteme de incalzire electrica folosesc aerul pentru a incalzi o incapere. In general acestea sunt ineficiente, nesanatoase (pentru alergici) si scumpe. Caldura genereaza curenti de aer cald care se ridica spre tavan lasand podeaua rece, tocmai unde oamenii au nevoie de caldura. Panourile in infrarosu copiaza soarele si folosesc caldura radianta care este sanatoasa, foarte eficienta si economica. Amintiti-va iarna cand soarele straluceste si temperatura afara este foarte scazuta, pielea noastra se incalzeste rapid cand este expusa la caldura radianta a soarelui. in Alpi, schiorii chiar fac plaja fara probleme la temperaturi foarte mici, mult sub 0 grade Celsius. Caldura radianta a panourilor cu raze infrarosii incalzeste peretii si mobila din camera. Ca si cum o piatra sau o stanca incalzita de soare, va pastra caldura mai mult timp decat aceeasi piatra incalzita cu aer cald.
2. Panourile radiante trebuie oprite in cursul noptii ?
R: Nu. Panourile radiante sunt conectate la un termostat care va permite reglarea temperaturii la un nivel confortabil. Astfel, noaptea veti avea nevoie de o temperatura mai scazuta in camera, iar panourile vor functiona mai putin. Cand va treziti, puteti modifica usor temperatura de la termostat, urmand ca incaperea sa se incalzeasca rapid la confortul necesar. Incalzind o camera de la 15 grade la 20 de grade este mult mai economic decat sa o incalzim de la temperatura de afara. Se pot atasa termostate electronice care se pot programa in functie de ore si de zilele saptamanii.
3. Ce dimensiuni au aceste panouri radiante?
R: Panourile cu infrarosu pot avea diverse dimensiuni si se calculeaza necesarul unei camere dupa suprafata acesteia.
4. Cat de scumpe sunt aceste panouri de incalzire cu infrarosu ?
R: Preturile panourilor difera in functie de dimensiune si putere. Panourile acopera o gama de putere de la 0.3 kW pana la 1.5 kW. Comparand cu alte sisteme de incalzire, panourile radiante nu au costuri de intretinere si nu necesita reparatii pe parcursul intregii perioade de utilizare. Nu uitati cand comparati sistemele de incalzire sa calculati toate costurile: investitia initiala in sistem (achizitia propriu-zisa a centralei, calorifere, tevi, fitinguri, automatizari), costuri de instalare (manopera, santier in casa), costuri de intretinere (revizii din 2 in 2 ani, curatare cosuri de fum etc.), costuri de utilizare (valoarea medie a facturilor). Facand toate aceste calcule concluzionam ca instalarea unui sistem de incalzire cu infrarosu este cu 50% mai ieftina decat o centrala termica.
5. In cat timp se face instalarea unui panou radiant in infrarosu ?
R: In medie, instalarea unui panou cu infrarosu se face in 2 ore, de la despachetare pana la functionare. Astfel, instalarea este rapida, curata si imediata, fara murdarie lasata in urma.
6. Ce garantie au panourile radiante in infrarosu ?
R: In functie de modelul de panou, garantia este de minim 5 ani, mergand pana la 10 ani, oferita prin schimbarea panoului defect. Este un alt avantaj pe care il aveti fata de o centrala traditionala care are pana la 3 ani garantie, iar garantia se face prin reparatia centralei, nu prin schimbare. La nevoie, puteti sa le mutati foarte usor.
7. Cum se face instalarea panourilor radiante electrice? R: Instalarea panourilor este simpla si rapida, fara santier si mizerie, pe perete sau tavan.
Panoul radiant poate fi legat la reteaua de curent a imobilului de catre un electrician autorizat sau poate fi montat chiar de dumneavoastra, prin introducerea steckerului intr-o priza normala de 220V.
8. Cea mai buna locatie de montare a unui panou radiant in infrarosu este sub fereastra?
R: In zilele noastre cand fara costuri mari avem posibilitatea de instalare a geamurilor termopan de buna calitate, nu mai este necesar a aseza sursa de caldura sub sursa de frig (geamul). In plus, de obicei la geam exista o perdea care poate acoperi sursa de caldura, scazand mult din randamentul acesteia. Pentru a avea o eficienta maxima este bine ca panourile sa fie montate pe tavan, cat mai aproape posibil de centrul incaperii, cu latura mica a panoului indreptata spre fereastra, la o distanta de cel putin 1 metru de la fereastra.
9. Se pot muta panourile dintr-o camera in alta?
R: Fizic este posibil, noi nu recomandam mutarea unui panou radiant pentru a incalzi si o alta camera. Panoul in infrarosu se alege pentru o anumita camera si sistemul de incalzire infrarosu este dimensionat pentru o anume incapere. Mutandu-se in alta incapere, nefiind dimensionat pentru noua incapere, panoul poate sa nu asigure temperatura dorita. intre timp, camera care a fost incalzita se va raci si va fi necesar din nou de o energie ridicata pentru a ajunge la temperatura optima la care a fost programat termostatul.
10. Cat de sigure in folosinta sunt panourile radiante?
R: Suprafata radianta nu atinge temperaturi foarte ridicate de functionare (60 grade Celsius), asadar, daca sunt atinse acestea nu creeaza leziuni pielii. De asemenea, radiatia infrarosie are efecte benefice asupra sanatatii.
RSS feed © 2013 Publica articole online gratuit
Powered by WordPress · Articole online ·