Mentenanta semanatoarelor agricole
Intretinerea tehnica este ansamblul de operatii obligatorii ce trebuie sa fie efectuate in fiecare zi, periodic, pe intreaga durata de exploatare a masinilor, cu scopul de a preveni defectiunile si uzura prematura. Pentru a asigura functionarea cu indici optimi de exploatare, este important sa fie intretinuta masina, din punct de vedere tehnic astfel incat sa ai garantia ca functioneaza corespunzator.
Intretinerea tehnica zilnica se face inainte si dupa ce se termina schimbul de lucru si implica descoperirea pieselor care nu mai functioneaza corect. In aceasta situatie, se vor folosi piese pentru semanatoare care sa le inlocuiasca pe cele disgunctionale.
Inainte de a incepe lucrul trebuie sa fie controlata presiunea pneurilor si daca este nevoie acestea vor fi umflate, verificand si ventilul sau capacul camerei de aer sa fie in stare perfecta. Folosirea anvelopelor sub presiune de lucru normala sau cu valva defecta va duce la degradarea acestora. Se va controla inclusiv imbinarea filetelor, atat pentru cele clasice cat si pentru cele cu splinturi. De asemenea, se vor strange suruburile si piulitele si ne vom asigura in special ca bridele de fixare a cadrului masinii, pe bara port scule sunt corect asamblate.
De asemenea, se va da atentie si modului in care sunt fixate bolturile la tractor si suruburile, cutiile de ingrasaminte, rotile de antrenare si tijele telescopice. La fertilizatori, se controleaza splinturile tevior telescopice care fac legatura intre cutii. Se verifica si fixarea arborelul cardanic la tractor si masina, dar si intretinerea si buna functionare a transmisiilor cu lant si curele. Daca e nevoie se aplica uleiuri si vaseline agricole astfel incat rezultatele sa fie cele mai bune.
Instructiuni de mentenanta in timpul lucrului
Pentru cele mai multe semanatoare este interizsa lasarea fertilizatorului care are ingrasaminte chimice in cutii, pentru ca exista riscul ca acesta sa se solidifice si sa se blocheze agitatoarele si distribuitoarele. Intretinerea tehnica periodica dupa 60 de ore de functionare este faorte importanta. Se vor face toate operatiile de intretinere zilnica plus verificarea intregii masini si a reglajelor acesteia, verificarea modelului de intindere a curelelor transmisie, curatarea distribuitoarelor pneumatice de seminte si impuritati, curatarea prin spalare cu apa pentru toate cutiile si tuburile de ingrasaminte de al fertilizator, gresarea lagarului axului transmisie, lagarului exhaustorului, lagarului axului cotit si cilindrului hidraulic precum si axelor balamalelor.
Revizia semanatorilor
Se va face manual dupa ce se termina perioadele de lucru pentru a verifica general masina si pentru a inlocui piesele de uzura sau pentru a le reconditiona. Timpul de lucru este de 8 ore. De obicei, dupa ce se face revizia tehnica se vor executa si operatiile de stocare a masinii pana la urmatoarea insamantare. Cu acest prilej, vor fi facute toate operatiile care sunt prevazute in timpul intretinerilor tehnice si altele.
Se vor demonta lagarele rotilor tasatoare si camerele de alimentare din sectiile de semanat, lagarele marcatoarelor si camerele de distributile ale fertilizatorului. Se vor spala cu petrol bucsele din materiale plastice si axele si vor fi inlocuite cu garnituri de etansare uzate. De asemenea, se vor unge lagarele cu unsoare consistenta si se vor remonta. Lagaralele rotilor de tasare vor fi unse pe toate partile astfel incat sa functioneze corespunzator. De asemenea, se vor unge si balamalele astfel incat sa nu scartaie si sa nu se strice in momentul in care frecarea este foarte intensa. Tine cont de toate etapele de intretinere a aparatelor astfel incat acestea sa ramana tot timpul functionale si sa nu apara avarii considerabile. Recomandarea noastra este sa apelati la specialisti de fiecare data cand nu sunteti siguri ce trebuie sa reparati si unde.