Bradul de Craciun artificial sau natural: ce este mai bine pentru mediu?

Lumea este impartita intre cei care aleg un brad artificial de Craciun si unul natural, dar care este cea mai buna optiune pentru mediu?

Mai e putin pana la Craciun si una dintre cele mai relevante discutii ale sezonului ne asteapta chiar dupa colt: cumparati un brad artificial de Craciun sau faceti unul natural?

Cu cateva decenii in urma, cand au aparut primii arbori artificiali din plastic, dezbaterea parea definitiv solutionata, bazata pe un principiu care parea logic pentru oricine: a taia un brad inseamna a pune capat vietii unei fiinte vii care a avut nevoie de ani de zile pentru a creste si care contribuie la imbunatatirea oxigenului pe care il respiram, pe langa mentinerea echilibrului ecologic si reducerea amprentei de carbon.

Natural sau artificial:

Brazii artificiali de Craciun sunt din plastic, de obicei clorura de polivinil (PVC) sau polietilena. Peste 85% sunt fabricate in China, Taiwan si alte tari din Asia de Sud-Est.

Arborii naturali sunt biodegradabili si, pe langa faptul ca emit un minim de CO2 (3,5 kg), absorb gazele cu efect desera pe tot parcursul vietii si pentru cateva zile in case; cu toate acestea, daca amprenta lor ecologica ramane scazuta depinde in intregime de destinatia lor finala: daca sunt utilizati ca compost, reciclati pentru tamplarie sau utilizati ca lemn de foc, amprenta lor este mentinuta, dar daca ajung sa se descompuna intr-un depozit de deseuri, emisiile lor cresc la 16 kg pentru fiecare brad.

Cu toate acestea, unele studii mai critice subliniaza ca avantajul ecologic al arborilor naturali este redus atunci cand sunt luate in considerare ingrasamintele, pesticidele, apa si combustibilul utilizat pentru reproducerea si transportul acestora.

Cu cifrele de mai sus, se estimeaza ca un brad artificial de Craciun ar trebui folosit timp de aproximativ 12 ani pentru a-si nivela amprenta de carbon in ceea ce priveste un brad artificial. In plus, in timp ce clorura de polivinil (PVC) sau polietilena nu sunt de obicei reciclabile si dureaza secole pentru a se descompune, majoritatea oraselor au programe de reciclare a copacilor naturali.

Prin urmare, luand in considerare toti factorii atunci cand alegeti sa cumparati un brad de Craciun pentru casa voastra

Cu toate acestea, niciun brad natural nu merita cumparat daca a fost taiat ilegal si contribuie la defrisari. In cazul in care alegerea ta este un pom natural de Craciun, asigurati-va ca vine de la o plantatie de brazi special conceputi pentru a fi taiati si evita cumpararea lor din surse necunoscute.. stim cu totii ca sunt ilegal taiati din paduri.

Brad natural

Pe langa miros, practic sau dimensiune, un alt criteriu de alegere este pretul fiecaruia: in timp ce brazii artificiali sunt din ce in ce mai sofisticati si pot include lumini LED sau motoare rotative care le cresc drastic costul, copacii naturali sunt de obicei o idee mai ieftini, cu exceptia cazurilor exceptionale in care depasesc trei metri inaltime.

Brad artificial                      

Acestia sunt din ce in ce mai preferati de oameni datorita faptului ca se pot reutiliza an de an fara a mai fi nevoie sa se cumpere unul nou. Nu implica o ingrijire speciala, udat sau curatat, decat minim- curatarea ramurilor de praf atunci cand il desfacem pentru decorare. Un brad artificial poate fi gasit cu mare usurinta si la un pret destul de bun. Un brad artificial poate avea zeci de modele si dimensiuni, ceea ce reprezinta un plus fata de brazii naturali. Nu in ultimul rand, un brad artficial poate avea si o alta culoare decat verde.. ca de exemplu exista brazi albi, care par ninsi!