aminoacizi bcaa

Beneficiile aminoacizilor BCAA

Aminoacizii cu lant ramificat (BCAA) au primit o multime de atentie in ultima vreme ca supliment sportiv supereficient, care poate creste dezvoltarea muschilor si poate promova o recuperare mai rapida intre antrenamente.

Cu toate acestea, beneficiile potentiale ale BCAA se extind cu mult dincolo de sala de sport, noi studii care arata ca suplimentarea cu acesti aminoacizi esentiali ar putea, de asemenea, sa imbunatateasca functia hepatica si sa ajute la obtinerea unui corp armonios. Dar nici acestea nu sunt singurele beneficii BCAA.

Esti gata sa afli mai multe despre modul in care cresterea aportului te poate ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea? Sa aruncam o privire mai atenta la unele dintre beneficiile si riscurile BCAA, plus cum poti obtine mai multi dintre acesti aminoacizi esentiali in dieta ta.

Aminoacizii cu lant ramificat sunt un supliment comun care sunt adesea comercializati ca o modalitate rapida de a imbunatati performanta atletica. BCAA si aminoacizii esentiali  (EAA) sunt unele dintre cele mai  moderne cuvinte in nutritie in zilele noastre, cu un flux constant de noi studii care apar in mod constant care arata cat de vitali sunt acesti nutrienti pentru sanatate.

Definitia oficiala BCAA include orice tip de aminoacid care are un lant care se ramifica intr-o parte. Acesta include trei aminoacizi: leucina, izoleucina si valina. Toti trei sunt considerati aminoacizi esentiali, ceea ce inseamna ca organismul tau nu este capabil sa-i produca singur si trebuie sa fie obtinuti din surse alimentare si/sau suplimente. In plus, acestia ajuta si imunitatea si poti citi aici cum intarim sistemul imunitar.

In general, exista 20 de aminoacizi diferiti necesari organismului pentru a creste, a se dezvolta si a functiona corespunzator, inclusiv glicina , tirozina , cisteina si multe altele. Unsprezece dintre acesti aminoacizi se incadreaza in definitia aminoacizilor neesentiali, ceea ce inseamna ca acestia pot fi de fapt produsi de corpul tau.

Spre deosebire de majoritatea celorlalti aminoacizi, BCAA sunt descompusi in muschi in loc de ficat si joaca un rol cheie in producerea de energie in timpul exercitiilor fizice. Ei sunt, de asemenea, absolut vitali pentru multe alte aspecte ale sanatatii, inclusiv mentinerea nivelului normal de zahar din sange si construirea muschilor.

BCAA au fost cercetati intens in ultimii ani, iar o serie de noi studii au scos la iveala o lista lunga de beneficii ale suplimentelor cu BCAA. Studiile arata ca adaugarea pudrei de BCAA in dieta ta zilnica ar putea ajuta la stimularea cresterii musculare, la usurarea recuperarii dupa antrenament, la imbunatatirea sanatatii ficatului, la prevenirea pierderii musculare, la imbunatatirea performantei atletice si chiar la cresterea pierderii in greutate.

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale BCAA pentru femei si barbati deopotriva este capacitatea sa de a imbunatati cresterea musculara. De fapt, consulta oricare dintre recenziile BCAA online si vei citi despre efectele benefice asupra cresterii masei musculare pentru culturisti, sportivi si chiar cei care merg ocazional la sala.

De exemplu, un studiu publicat in  Frontiers Physiology a constatat ca persoanele care au consumat un supliment de BCAA dupa antrenamentul de rezistenta au experimentat cu 22% mai multa sinteza a proteinelor musculare decat un grup de control. Cu toate acestea, retine ca obtinerea unui amestec bun din toti cei noua aminoacizi esentiali din dieta ta, mai degraba decat doar aminoacizi cu lant ramificat, este cheia pentru maximizarea cresterii musculare.