Istoria vinului pentru incepatori

Cum a aparut vinul

Vinul este, fara indoiala, o parte importanta a vietii de zi cu zi si reprezinta o modalitate grozava de a te relaxa dupa o zi lunga. Mai mult, are chiar abilitatea de a face fiecare masa mai satisfacatoare. Insa oare aceasta a fost parerea oamenilor dintotdeauna? De cat timp este vinul pe listele de cumparaturi ale oamenilor obisnuiti? Cei mai multi dintre noi stim despre istoria recenta a vinului si cum s-a raspandit rapid din Armenia sau Georgia (acolo unde se spune a ca prins viata) in restul lumii.

 

De exemplu, Australia face vin de cateva sute de ani, iar cele mai vechi vite de vie care au fost cultivate continuu oriunde in lume se afla la Langmeil Winery din Barossa Valley. Viile lor cu struguri Shiraz au acum aproximativ 170 de ani si inca mai reprezinta exemple grozave ale vinului rosu australian original.

 

In Europa exista crame care au fost folosite inca de la inceputul productiei de vin in masa. Unele se regaesc in Franta si au fost infiintate in secolele al XIV-lea si al XV-lea, iar aceste afaceri europene „istorice” au ajutat sa faca vinul ceea ce este astazi.

 

Inceputurile

 

Vinul este atat de vechi incat nimeni nu stie sigur cum, de ce sau unde a inceput. Oamenii de stiinta spun acum ca omul din neolitic se bucura de o bautura la sfarsitul unei zile de  munca, la fel cum facem si noi astazi. Cateva mii de ani mai tarziu, in diferite locuri din orientul mijlociu, vinificatia a inceput sa devina o practica comuna, iar locuitorii din Georgia au fost primii care au facut mari progrese in vinificatie. Armenia, Iranul si unele parti din Grecia isi faceau propriile vinuri pana la 5000 i.Hr. iar acestea au fost obtinute din soiuri de struguri autohtone care inca mai cresc astazi. Pe masura trecerii timpului au aparut imperiile, iar in acea perioada era deja clar ca oamenii nu pot trai fara vin, astfel ca fiecare imperiu si-a dobandit propriile abilitati de producere a vinului.

 

Cine a produs primul vin

 

Nimeni nu stie, astfel ca se poate spune ca a fost un accident fericit lasarea strugurilor la fermentat si apoi zdrobirea lor. Fie ca tehnica a fost folosita pentru prima data in China, in Georgia sau in Armenia, cert este ca astazi ne bucuram de asta.

 

Daca ti-am facut pofta de un vin bun, atunci trebuie sa incerci un vin rosu dulce produs de Crama Budureasca. Magazinul online al Cramei Budureasca este poate cel mai bun loc catre care sa te orientezi atunci cand esti in cautarea unui vin de clasa. Un bun exemplu in acest sens este Cabernet Sauvignon din gama Origini. Acesta cucereste prin culoarea sa rubinie seducatoare si se deschide cu arome savuroase de mure, ardei si note discrete de piper. Gustul predominant de mure si afine este cuceritor, iar finalul se concentreaza pe notele de ciocolata si este bine sustinut de taninuri. Acesta este un vin de desert foarte bun, insa merita servit si ca atare. Se imbina de minune cu prajiturile fine pe baza de ciocolata sau fructe. Este recomandata servirea sa la o temperatura intre 15 si 17 grade pentru a-si etala toate calitatile.  Stii unde il gasesti, alaturi de multe altele, motiv pentru care ai certitudinea ca vei lua o decizie cu adevarat inspirata!