Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice ne ajuta sa economisim

Pe masura ce sursele de energie regenerabile si verzi asa cum sunt numite, au atras din ce in ce mai mult atentia expertilor care s-au preocupat de gasirea de noi solutii in obtinerea energiei si astfel, au devenit din ce in ce mai accesibile si pentru oameni astfel incat, in ziua de azi, este destul de usor sa ne instalam un sistem de panouri fotovoltaice cu ajutorul caruia sa ne obtinem singuri energia electrica de care avem nevoie in locuinta.

Investitia intr-un sistem fotovoltaic este intr-adevar una mare insa este totodata una care in timp se va amortiza, dat fiind faaptul ca nu vom mai fi nevoiti sa platim luna de luna facturi si chiar mai mult, prin instalarea unui sistem on-grid prin care surplusul creat de sistem sa fie furnizat in reteaua nationala, putem obtine chiar si bani in plus in lunile in care consumul nostru este mai mic. In acest fel, recuperarea investitiei se va aface si mai rapid.

Exista in prezent mai multe programe realizate de guvern prin care cineva poate obtine fonduri ce consta in bani, prin care sa isi instaleze un sistem fotovoltaic in propria locuinta. Cele mai cunoscute sunt Electric Up, destinat firmelor, si Casa Verde, destinat persoanelor fizice. Prin ambele se pot obtine anumite sume de bani la care mai este nevoie si de o alta mica investitie din parta beneficiarului astfel incat sa fie atinsa suma necesara. Desigur, suma totala difera in functie si de cat de multe panouri dorim sa instalam precum si de alte elemente si aspecte necesare.

Prin intermediul celor de la MGM Energo, care se ocupa printre altele si cu instalarea si mentenanta de sisteme fotovoltaice, putem accesa fonduri de la cele doua proiecte, in functie de tipul de locatie pentru care le vrem si totodata, ei se pot ocupa integral de instalarea si punerea in functiune a sistemului. Acestia detin atat personal autorizat cat si echipamentele si instrumentele necesare realizari a diverse tipuri de instalatii si sisteme electrice, atat in sectorul rezidential cat si industrial. Au in acest sens o experienta de peste 14 ani doar pe piata din Romania.

Cu programul Electric Up o firma poate accesa pana la 100 000 de euro in vederea instalarii unui sistem de panouri fotovoltaice iar cu programul Casa Verde se pot obtine pana la 25 000 de lei, suma care reprezinta 90% din valoarea totala a unui astfel de proiect, raportat la consumul mediu al unei locuinte intr-o luna.

Programul Electric Up se referă la instalarea de panouri fotovoltaice cu puterea instalată cuprinsă între 27kWp și 100kWp precum și a stațiilor de încărcare de 22kW pentru vehiculelor electrice sau vehiculele plug-in hibrid. Cuantumul finanțării electric up se face luând în considerare puterea instalată, necesarul de stocare și procentul de cofinanțare, precum și eficiența energetică. Acest cuantum al finanțării nu trebuie să depășească depăși 100.000 Euro. Practic, Electric Up este o finanțare guvernamentală, domeniul de adresabilitate fiind firmele mici și mijlocii din domeniul HORECA. Beneficiile colaborării cu MGMEnergo.ro pentru accesarea și implementarea programului electric up au efecte pe termen lung, transpuse prin servicii de intretinere si mentenanta, pe tot teritoriul tarii.

Electric Up MGMEnergo consta in doua elemente de baza: instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice și instalarea stațiilor de încărcare pentru autovehicule electrice, integral sau hibrid.

Pe de alta parte, programul Casa Verde, adresat persoanelor fizice, ne pune la dispozitie sume de bani cuprinse intre 20 000 de lei si 25 000 de lei, acolo unde este vorba despre locuinte izolate. Prin alocarea unei sume de aproape 10 000, putem obtine astfel un sistem care sa genereze destula energie astfel incat sa ne permita sa furnizam si in retea si astfel, sa recuperam mai rapid investitia facuta.

In procesul de accesare a fondurilor pentru acest proiect, birocratia si timpul de asteptarea ar fi destul de stresante. Nu insa si daca apelam la cei de la MGM Energo care se pot ocupa in timp mult mai scurt de cele necesare si mai apoi de instalarea si punerea in functiune a sistemului. Avant atat acreditari ANRE precum si certificari ISO, se ocupa in mod legal si mai ales profesional de astfel aspecte, curentul electric fiind pana la urma destul de periculos daca nu este manevrat cu grija.

Cateva dintre serviciile dar si produsele oferite de cei de la MGM Energo sunt urmatoarele:

  • revizie generală -module fotovoltaice invertoare, cutii de joncţiune, transformatoare
  • cabluri, întrerupătoare şi elemente de protecţie
  • sistem de monitorizare
  • măsuri de siguranţă
  • termografii şi alte analize
  • verificări şi certificate
  • operare
  • mentenanţa clădirilor şi a terenului
  • gard perimetral şi drumuri de acces

Este destul de simplu sa ne instalam si noi insine un sistem fotovoltaic, acesta fiind compus in cele mai multe cazuri din panou, conductori, invertor. Montarea se poate facee atat pe acoperisul unei locuinte cat si pe suporturi speciale pe sol. Important este insa ca acestea sa aiba o directie cat mai buna, astfel incat lumina solara sa ajunga la celulele fotovoltaice pentru cat mai mult timp posibil si cu o intensitate cat mai mare. In acest fel, si cantitatea de energie electrica produsa va fi mai mare. Cel mai simplu este in cazul locuintelor care se construiesc si se ia inca din start in calcul instalarea unui sistem fotovoltaic, casa cu totul sau cel putin acoperisurile fiind realizate astfel incat sa aiba o orientare cat mai buna dupa soare.