Când ar trebui să despodobești bradul artificial?
Despodobirea bradului este un subiect care împarte oamenii în două tabere: pe de o parte este vorba despre cei care abia așteaptă să treacă Crăciunul pentru ca pe 26 decembrie să scape de brad, iar decorul casei să se întoarcă la varianta obișnuită, iar pe de altă parte este vorba despre cei care ar ține bradul împodobit până la Paști. Bineînțeles, în a doua situație se află cei care au ales un brad artificial care să le decoreze casa de sărbători, pentru că un brad natural nu ar rezista mai mult de câteva săptămâni, cel mult.
Cei care fac parte din a doua categorie sunt marii iubitori ai sărbătorilor de iarnă, cei care ezită să dea deoparte simbolul celei mai fericite și mai prietenoase sărbători ale anului. Așadar, aceștia sunt de înțeles: cine nu ar vrea să prelungească dulceața sărbătorilor chiar și pentru câteva zile?
Și în plus, dacă tot au făcut eforturi atât de mari pentru a crea un decor de poveste, cum să renunțe la el atât de ușor? Mai ales că eforturile devin, din nou, considerabile: este nevoie de despodobirea bradului, de curățarea și punerea la loc a tuturor obiectelor de decor pentru a putea fi folosite din nou anul următor.
Măcar cei care au ales un brad artificial scapă de efortul de a curăța acele căzute prin toată casa și nu au decât de strâns bradul pe care îl înfoliază și îl pun la păstrare pentru anul viitor. Pentru mai mulet detalii despre brazi artificiali ninsi, vezi info.
Există un termen anume pentru despodobirea bradului de Craciun?
Susținătorii tradiției fac acest lucru de Bobotează, pe 6 ianuarie, la 12 zile după Crăciun. Boboteaza ar fi considerată sărbătoarea care închide sărbătorile dedicate Nașterii Domnului, iar tocmai din această perspectivă se renunță și la obiectele de decor care au creat atmosfera de sărbătoare în casele oamenilor.
Alte tradiții spun că ar fi timp chiar și până pe 2 februarie pentru a face acest lucru, adică la 40 de zile după Crăciun, atunci când se sărbătorește apariția lui Isus în Templu. Cei care au ales un brad natural pot face un efort de a încerca să mențină bradul viu pentru încă puțin timp (îl pot stropi cu apă și pot îndepărta toate sursele de căldură de lângă el pentru a nu se usca), însă nu este garantată reușita, pe când cei care au ales un brad artificial pot amâna despodobirea până la această dată fără nicio problemă.
Aruncarea bradului de Craciun după despodobire, o soluție de dorit?
Pentru cei care au ales brad artificial, nu există niciun dubiu; acesta poate fi refolosit ani la rând dacă este depozitat în condiții bune, departe de praf și umiditate. Dacă, însă, este vorba despre un brad natural, ce se poate face?
Pentru a merge până la capăt cu varianta ecologică aleasă, ideal este ca bradul, odată despodobit, să fie replantat într-o pădure sau chiar în grădină – dacă este posibil. Înainte de a-l replanta, trebuie verificat dacă bradul este încă „viu”, adică dacă rădăcina sa se poate prinde astfel încât acesta să rămână apoi în picioare pentru mulți ani. După această verificare, poți alege o zi fără îngheț, plantezi bradul, apoi îi uzi bine rădăcina.
Dacă ai ales un brad natural tăiat, ideal este ca acesta să fie apoi lăsat la un centru de reciclare sau într-unul din locurile puse la dispoziție în acest sens de autoritățile locale.
Odată compostat, acesta va fi folosit pentru a proteja și pentru a hrăni alte plante și chiar pentru a produce energie verde. Acesta poate fi, de asemenea, compostat acasă, dar evită să îl arzi în grădină sau în șemineu, pentru a limita emisiile poluante.