Afla ce inseamana sa devii mediator social?

Medierea sociala este un instrument de participare capabil sa promoveze realizarea cetateniei, investigand functia acesteia de tesere si restabilire a legaturilor sociale, constientizarea subiectilor de drepturile si indatoririle lor si pentru a fi mai solidari in fata conflictelor sociale traite de diferiti actori. Mediatorul este un tert independent si impartial care nu decide, nu sugereaza solutii si nu ofera consultanta juridica sau tehnica. Functia principala a Mediatorului este de a facilita comunicarea intre cei mediati. Aceasta facilitare se realizeaza prin tehnici de mediere.

Mediatorul:

-Promoveaza respectul;

-Cerceteaza interesele si dorintele reale ale celor mediati;

-Investigeaza pentru a-l ajuta pe mediat sa descopere care sunt conflictele reale;

-Ii indruma pe cei mediati sa caute informatii corecte despre ceea ce vor decide;

-Intervine astfel incat mediatii sa-si asume impreuna responsabilitatea solutionarii problemelor care i-au condus acolo;

-Incurajeaza creativitatea celor mediati in cautarea solutiilor;

-Asista la analiza fiecareia dintre optiunile de solutie create pentru a vedea care dintre ele satisfac interesele mediatilor;

-Acesta ajuta la construirea unui acord final pentru a garanta fezabilitatea, durabilitatea si acceptabilitatea acestuia pentru parti.

Medierea este o metoda extrajudiciara de solutionare a conflictelor. In cadrul acestei metode va fi profesionistul, care va primi nomenclatorul de mediator si care trebuie sa fie impartial fata de ceea ce se dezbate.

Mediatorul este expert in anumite tehnici de negociere si comunicare. Acesta actioneaza ca un tert impartial si este de obicei desemnat de partile implicate in acord. Rolul acestui profesionist nu este de a propune solutii, ci de a media si facilita dialogul intre partile aflate in dezacord.

Rolul mediatorului este strict legat de domeniul de aplicare al legii. Cu toate acestea, o diploma de licenta in drept nu este obligatorie. O persoana care a absolvit mai mult de doi ani in orice curs de studii superioare poate deveni mediator de conflict. Cu toate acestea, un curs de mediere a conflictelor va fi necesar pentru ca profesionistul sa se specializeze in domeniu si sa poata actiona. Mediatorul trebuie sa-si asume un rol neutru, detasat de orice alta conditie profesionala (asistent social, psiholog, avocat etc.). Actionand intotdeauna doar ca un facilitator intre partile disidente pentru a rezolva situatia in cel mai bun mod posibil si intr-o perioada mai scurta.

Daca sunt convenite intre parti, aceste discutii pot fi, de asemenea, insotite de avocati, sau chiar de alti experti in materie, daca este necesar. Este nevoie doar de putina grija, pentru ca uneori este dificil sa mediezi in prezenta acestor profesionisti.

Care sunt activitatile unui mediator?

Atunci cand este necesar, mediatorul poate efectua si unele consultari cu alti specialisti, imbunatatind astfel clarificarea si indrumarea asupra situatiei propuse in randul solicitantilor.

Este important de subliniat ca un mediator nu este judecator, avocat, politist, medic sau psiholog. Cu alte cuvinte, nu este acolo pentru a pedepsi, a apara, corecta sau consilia pe cei implicati, ci mediaza discutiile si conduce procesul spre o solutionare amiabila.

Pe de alta parte, mediatorul poate avea un rol pasiv si se poate limita doar la facilitarea comunicarii sau chiar la un rol mai activ si a ajuta, daca este necesar, la negociere, precum si la rezolvarea conflictelor si la cautarea alternativelor. Acest tip de ajutor este concentrat in special pe ghidarea lor prin problema, evitand divagarile.

De asemenea, este important ca mediatorul sa stie sa se descurce bine cu cei implicati, nepermitand unuia sa se puna deasupra celuilalt, evitand astfel o posibila relatie de putere unilaterala.

In sfarsit, va ajuta la extinderea alternativelor care pot rezolva sau preveni orice tip de conflict, cautand, impreuna cu partile, solutii care sa poata servi tuturor. Cariera de mediator este interesanta pentru cei care au deja pregatire in alte domenii precum: asistent social, sociolog, psiholog, avocat.

Evident, nu trebuie sa ai una dintre aceste formari pentru a actiona ca un indicator. Indiferent daca te pregatesi pentru o cariera de mediator prin cursuri scurte, specializare sau un master in mediere, va trebui sa iti dezvolti urmatoarele abilitati: ascultare activa intrebari lamuritoare; inteligenta emotionala; abilitatea de a rezuma si organiza idei; empatie.

Aceasta este o lista minima de abilitati necesare, iar altele vor depinde de modul in care iti vei desfasura activitatea de mediator. De exemplu, un mediator care lucreaza in sectorul privat poate avea nevoie sa stie cum sa-si vanda serviciile si sa atraga clienti.

Zona de expertiza a profesionistilor in mediere este inca un domeniu deschis si putin explorat. Daca vrei sa mergi pe aceasta cale, exista o gama larga de oportunitati.

Este o mare nevoie de mediatori din cauza cererii crescute de profesionisti in acest domeniu. Intrucat este o activitate noua din punct de vedere tehnic, dar cu o cerere mare de profesionisti, medierea este unul dintre cele mai bune domenii in care sa lucrezi.

Acest lucru implica faptul ca un mediator bine calificat nu va avea dificultati sa opereze pe piata. Daca vrei sa te specializezi in domeniu, trebuie sa faci un curs de mediere a conflictelor. Poti conta pe usurinta de a urma acest curs in confortul casei tale. Dar fii atent la alegerea institutiei care iti va oferi cursul.  Este extrem de important ca institutia sa fie recunoscuta pentru excelenta cursurilor sale si sa aiba o vasta experienta in educatia la distanta. La cursuriautorizate.eu certificatul este valabil pe viata si este recunoscut atat in Romania cat si in tarile membre ale Uniunii Europene, aplicand Apostila de la Haga!