adjuvanti in agricultura

Adjuvantii in agricultura

Adjuvantii reprezinta componente cheie in arsenalul agricultorilor pentru a imbunatati eficacitatea tratamentelor fitosanitare si a maximiza rezultatele in productia agricola. Aceste substante auxiliare, adaugate in amestec cu pesticidele sau ingrasamintele, au un rol semnificativ in cresterea eficientei tratamentelor si in optimizarea utilizarii resurselor.

Ce sunt adjuvantii in agricultura si care este rolul lor?

Adjuvantii sunt substante sau produse formulate special pentru a fi adaugate in amestec cu pesticidele, fungicidele, erbicidele sau ingrasamintele foliare. Aceste substante pot imbunatati modul in care produsele chimice actioneaza, ajutand la raspandirea, aderenta, penetrarea si absorbtia lor de catre plante. Adjuvantii pot fi sub forma de uleiuri, surfactanti, substante aderente sau alte compusi chimici. Utilizarea adjuvantilor in agricultura este foarte important pentru ca va asigura culturi bogate si mai usor de obtinut.

Ce rol au adjuvantii in agricultura si pentru ce se folosesc?

Cei mai buni adjuvanti au mai multe moduri de utilizare si implicit mai multe aplicatii. Cele mai comune dintre ele sunt:

  • O mai buna aderenta si acoperire Adjuvantii pot imbunatati aderenta pesticidelor si a altor substante pe suprafata frunzelor, asigurand o acoperire mai uniforma a plantelor. Aceasta este esentiala pentru ca substantele active sa actioneze eficient.
  • Absorbtie si penetrare imbunatatite Adjuvantii pot facilita patrunderea substantelor active in tesuturile plantelor. Aceasta inseamna ca tratamentele pot ajunge la tintele dorite si pot actiona mai eficient.
  • Mai putine stropiri necesare Utilizarea adjuvantilor poate permite o eficienta mai mare in dozele de substante active utilizate. Acest lucru poate duce la reducerea cantitatii de pesticide sau ingrasaminte necesare, avand un impact pozitiv asupra mediului si a costurilor.
  • Timp si resurse optimizate – Adjuvantii pot permite aplicarea produselor fitosanitare in conditii mai variabile, precum temperaturi scazute sau conditii de umiditate inadecvate. Aceasta inseamna ca agricultorii pot optimiza timpul si resursele pentru aplicarea tratamentelor.
  • Plante mai putin stresate –  Prin facilitarea patrunderii si absorbtiei substantelor active, adjuvantii pot reduce necesitatea aplicarii repetate sau a tratamentelor mai intense, minimizand stresul asupra plantelor.

De cate tipuri sunt adjuvantii folositi in agricultura?

Exista mai multe tipuri de adjuvanti, fiecare cu un rol specific:

  • Surfactantii – Acesti adjuvanti ajuta la ruperea tensiunii superficiale a picaturilor, astfel incat sa se raspandeasca mai uniform pe suprafata frunzelor.
  • Uleiurile pentru horticulturaAcestea pot creste penetrarea si absorbtia substantelor active in planta.
  • Substante cu rol aderent –  Ajuta la aderenta produselor chimice pe frunzele plantelor, reducand scurgerea.
  • Reductori ai tensiunii apei – Acesti adjuvanti ajuta la patrunderea produselor chimice in cuticula plantei.
  • Adjuvanti alcalini – Utilizati pentru a neutraliza apa de irigare alcalina, permitand substantelor active sa actioneze mai eficient.

Este important sa fii atent la dozare si aplicare

Desi adjuvantii pot aduce multiple beneficii in agricultura insa este foarte important sa fii atent la cum sunt dozati si aplicati atunci cand ii folosesti. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca acestia vor fucntiona conform nevoilor pe care le ai si ca nu vor aparea probleme in momentul folosirii. Respecta de fiecare data recomandarile pe care producatorul le da, indiferent cat de complicate ar fi acestea.