Turul celor mai frumoase castele din Romania
Sighisoara este unul dintre putinele orase fortificate din Europa de Est inca locuite si are un centru istoric perfect conservat, unde in fiecare an, in ultima saptamana a lunii iulie, are loc un Festival Medieval. Sighisoara este impartita in doua parti, partea inferioara, mai moderna, situata in valea raului Tarnava Mare, si zona medievala, care se afla in varful dealului.
Acest turn este principalul punct de acces la centrul istoric al orasului. Turnul a adapostit candva primaria, tribunalul si arhiva, iar astazi gazduieste Muzeul de Istorie a Sighisoarei. Cea mai frumoasa parte a turnului este ceasul din secolul al XVII-lea, in interiorul caruia se afla sapte papusi din lemn care reprezinta zilele saptamanii, intruchipand sapte zei, sapte planete si sapte metale. Aceste statui ar putea fi un motiv bun de vizitat cele mai frumoase castele Mures.
Cetatea medievala Sighisoara este recunoscuta pentru turnurile sale si te va impresiona de la primul contact.
Iata ce semnifica fiecare statuie din turnul cu ceas:
Luni: este reprezentata de o figura feminina imbracata intr-o rochie albastra, cu o semiluna pe cap, simbolizand argintul, si cu un arc si o sageata in maini. Aceasta doamna a noptii este Artemis pentru greci si Diana pentru romani, zeita vanatorii si protectoarea naturii, a animalelor si a femeilor.
Marti: este reprezentata de o figura masculina imbracata intr-o camasa rosie, un costum albastru si o casca pe cap. Aceasta figura reprezinta fierul, manuieste o sulita, simbol al razboiului, si il intruchipeaza pe zeul Marte.
Miercurea: este reprezentata de o figura masculina purtand un pardesiu rosu, o rochie verde, un caduceu in mana dreapta si un sac cu monede in mana stanga. Aceasta figura intruchipeaza divinitatea greaca Hermes, Mercur pentru romani, iar pe capul sau se afla un simbol care reprezinta natura hermafroditului si mercurul, un metal care poate schimba alte elemente. Hermes era mesagerul misterelor si al principiilor ezoterice, un mediator intre lumea vizibila si cea invizibila.
Joi: este reprezentata de o figura masculina care poarta o camasa rosie, o mantie de hermina si o coroana de aur pe cap. Aceasta figura reprezinta iazul, isi sprijina piciorul drept pe un glob, simbol al universului, tine in mana dreapta simbolul luminii si in cea stanga simbolul fulgerului si il intruchipeaza pe Jupiter sau Zeus pentru greci, regele tuturor zeilor.
Vineri: este reprezentata de o figura feminina imbracata intr-o fusta verde cu dungi rosii, cu pieptul si picioarele goale si pe cap simbolul cuprului, metalul rosu simbol al pasiunii, asociat cu planeta verde, simbol al frumusetii. Acest personaj o intruchipeaza, de fapt, pe Afrodita sau Venus, zeita frumusetii si a iubirii.
Sambata: este reprezentata de o figura masculina cu pieptul gol, purtand o pereche de pantaloni rosii si pe cap simbolul plumbului, care indica stabilitate si absenta miscarii. Aceasta figura il intruchipeaza pe Saturn, tatal zeilor antici, sau Cronus pentru romani, titanul grec care a fugit in Italia si i-a invatat pe vechii romani despre agricultura.
Duminica: este reprezentata de o figura feminina care poarta o camasa albastra, o fusta rosie, o centura mare si raze de aur in jurul capului, simbolul acestui metal pretios. Aceasta figura reprezinta Soarele, zeul Helios pentru romani si greci. Se crede ca pozitia bratelor marionetei simbolizeaza miscarea Soarelui in timp ce rasare si coboara pe Pamant.