Tradițiile românilor la înmormântare

Organizarea unei înmormântări nu este dificilă numai din punct de vedere emoțional, pentru că persoana decedată îți era apropiată, ci și pentru faptul că este nevoie să se respecte anumite proceduri legale, religioase, dar și tradiționale. Prin urmare, dacă vrei să fii sigur că nu s-a uitat nimic, se recomandă să apelezi la o firmă de servicii funerare care să se ocupe de toate aceste aspecte.

Drum lin spre lumea cealaltă

Oricât ai crede sau nu în viața de după – deși majoritatea românilor o fac, trebuie respectate anumite obiceiuri care se spune că îi asigură persoanei decedate un drum lin spre lumea cealaltă. Astfel, este nevoie de apelarea la un preot pentru spovedit și împărtășit persoana aflată pe moarte, dar și aprinderea unei lumânări.

Obiceiuri de după deces

Chiar dacă ai apelat la o firmă de servicii funerare Bucuresti care să se ocupe de toate procedurile legale, și chiar religioase care se impun acum, anumite obiceiuri se păstrează și în rândul familiei îndurerate. Astfel, membrii acesteia se îmbracă în haine negre, iar bărbații nu se bărbieresc. Se acoperă oglinzile și vasele de apă.

Priveghiul

Dacă obiceiurile de mai sus ți se par superstiții și nu ai de gând să le respecți, priveghiul este unul de care toată lumea ține cont. Acesta se ține două nopți înainte de înmormântare, și este nevoie să apelezi și la un preot pentru citirea slujbei Stâlpilor. Niciodată persoana decedată nu trebuie lăsată singură, măcar un membru al familiei trebuie să se afle lângă ea.

Jelirea sau bocirea

În anumite zone din țară, se respectă și un alt obicei, respectiv jelirea sau bocirea mortului. Un membru al familiei sau o persoană special angajată în acest scop le va reaminti, prin plânsete de jale, de anumite evenimente din viața persoanei decedate.

Pomenirea

După înmormântare, obiceiul este să se organizeze o pomenire sau un praznic la care vor participa toți cei prezenți la cimitir, la înhumarea celui drag. Se dăruiesc în acest sens obiecte care au aparținut persoanei decedate, alimente, colivă și colaci.

Evident, fiecare zonă are obiceiurile ei specifice legate de înmormântarea celor dragi, dar acestea sunt, de regulă, cele respectate de toată lumea.