Stii ce cantitate de litri are un om?

Vrei sa stii cati litri de sange are un om ca sa poti dona fara sa-ti faci griji? In primul rand, cantitatea de sange pe care o poti dona are legatura cu cati litri de sange are un om?

In primul rand, fara sange nu poate exista viata. Importanta sangelui este mai mult decat evidenta in cazurile in care va fi nevoie de transfuzii de sange. De aceea, este important cat sange are un organism uman.

Sangele are mai multe roluri importante in functionarea organismelor vii. El transporta nutrientii si oxigenul catre celule si in acelasi timp, preia reziduurile metabolice din celule. Pe de alta parte, sangele transporta hormonii si alte substante necesare in organism. Sangele are si un rol foarte important in reglarea temperaturii organismului uman. Astfel, in momentul in care temperatura corpului creste, sangele va prelua temperatura in exces si o va transmite spre piele, de unde aceasta va fi eliminata din corp. Sangele face parte si din sistemul imunitar si are un rol important in lupta acestuia cu infectiile si bolile.

Revenind la intrebarea cate sange are un om, cantitatea variaza destul de mult in functie de anumiti factori precum varsta, sex, stare de sanatate. Ca un exemplu, barbatii au o cantitate de sange mai mare in organism spre deosebire de femei, chiar daca acestea au aceeasi inaltime si greutate cu a barbatilor respectivi. Un alt exemplu, sunt personale care traiesc la altitudini mari au o cantitate mai mare cu 1 pana la 2 litri de sange in organism fata de oamenii care traiesc la campie. Motivul se datoreaza faptului ca la altitudini ridicate, aerul contine mai putin oxigen, iar oamenii care traiesc aici au nevoie de o cantitate mai mare de sange in organism care sa trimita oxigenul necesar catre plamanii lor.

Cu toate acestea, cantitatea de sange din organismul unui om este de regula de 7% din greutatea sa. Asadar, un adult cu o greutate de 70-81 kilograme are intre 4,7-5,5 litri de sange. In schimb, un copil cu o greutate de 30-40 kilograme va avea cu aproximatie jumatate din cantitatea de sange pe care o are un adult.

Ca urmare, si cantitatea de sange pe care o putem pierde este diferita. De aceea, ea se evalueaza in procente. O cantitate de sange pe care o putem pierde si care sa nu ne puna viata in pericol este de maxim 15%. O cantitate mai mare de sange pierduta peste aceasta valoare ne poate pune viata in pericol. Insa, daca se primeste tratament la timp, nu mai exista riscul sa ne pierdem viata.

Evaluarea volumului de sange din corp este necesara pentru ca astfel putem descoperi anumite afectiuni care ne pot cauza anomalii ale volumului de sange.

Afla mai multe informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT: