Obtine cele mai bune conditii de lucru in sectorul agricol

Inca de foarte multi ani, agricultura a reprezentat unul dintre cele mai profitabile domenii de activitate al tarii noastre, avand posibilitatea de a cultiva numeroase fructe, legume si alte alimente esentiale pe campiile si zonel de deal si de depresiune ale tarii noastre. Iar o data cu dezvoltarea industriei si a tuturor echipamentelor, munca si ingrijirea pamantului au devenit din ce in ce mai usoare iar acestea sunt acum mai disponibile ca niciodata. Astfel, numerosi oameni de decid a investi in agricultura, fie ca este vorba despre munca pamantului, cereale, fructe, legume, animale, pasari sau alte sub-categorii ale acestui sector.

Exista multe riscuri la care un agricultor se poate supune, de la daunele ce pot aparea la nivelul utilajelor si echipamentelor utilizate pana la daunele ce pot aparea la nivelul culturilor, cauzele fiind foarte multe, de la cele provocate de conditiile meteo pana la cele provocate de animale salbatice, neatentia altor oameni sau calitatea proasta a semintelor utilizate in semanare. Pentru fiecare dintre riscurile la care se poate supune un agricultor exista insa si solutii salvatoate, aduse de asigurarile ce pot fi obtinute. Acestea pot fi incheiate cu firme acreditate din acest domeniu si pot acoperi anumite aspecte, in anumite sub-domenii, in functie de firma aleasa pentru asta.

Calitatea unei culturi de exemplu este data atat de modul in care este lucrat pamantul, cu utilajele si echipamentele pe care le are la dispozitie agricultorul cat si de semintele utilizate, modul in care sunt intretinute, ingrasamintele si solutiile de protectie aplicate pe pamant si culturi, conditiile meteo si asa mai departe. Este astfel destul de greu de aproxitam ce cantitate totala poate fi obtinuta la recoltarea unei culturi de aceea, si sumele ce pot fi oferite la o asigurare pot fi schimbate in anumite conditii.

Luand in calcul toate aspectele, asigurarea agricola acopera riscuri precum grindina, incendiu, furtuna, ploaie torentiala, inghet tarziu de primavara sau inghet timpuriu de toamna si totodata, in anumite conditii, se poate acoperi riscul de inghet de iarna, ca de exemplu in cazul culturilor de grau si prabusirea/alunecarea de teren cultivat.

Pretul unei asigurari agricole este stabilit in functie de mai multe conditii precum suprafata care se doreste a fi asigurata, tipul si specia culturii care se afla sau se va afla pe aceasta, suma asigurata pe un hectar in funtie de produsul de asigurar solicitat, fransiza aleaza de catre fermier, judetul in care se afla cultura si asa mai departe. Se cere si judetul pentru ca in functie de pozitia acestuia, pot aparea si anumite schimbari si fenomene mteorologice care in alte zone nu pot aparea si astfe, preturile pot fi diferite si din aceasta cauza.

Exista totodata si anumite conditii de suprafata, impuse fermierilor, in functie de tipul culturii. De exemplu, pentru o cultura de grau sau porumb, suprafata minima pe care se poate realiza o polita de asigurare este de 10 hectare in timp ce pentru o cultura de rosii, sfecla sau ridichi este de minim un hectar. De asemenea, chiar dacca un fermier detine laolalta mai mult teren dar cu parcele pe care exista culturi diferite, ca de exemplu intr-una grau iar in alta cartofi, se poate realiza o polita doar pentru cultura de grau, daca suprafata minima este respectata dar si polite diferite pentru fiecare parcela in parte, cu respectarea conditiilor impuse.

Costurile fiind destul de mari, in functie de suprafata si tipul terenului, si pierderile pot fi la fel de mari si este important pentru un fermier sa poata obtine in final cel putin suma investita in acel an in culturile cultivate. Asadar, este importanta existenta incheierii anumitor polite de asigurare care sa asigure obtinerea acelor sume minime necesare. Exista desigur si aspecte ce nu sunt si nu pot fi acoperite de o polita de asigurare, in special in ceea ce priveste daunele provocate de catre om unei culturi, care pot duce la ineficienta sau chiar distrugerea completa a acesteia. In acest caz, asiguratul nu mai poate beneficia de polita si in schimb, este nevoit sa suporte toate cheltuielile rezultate.

Politele de asigurare ale unei culturi intre in vigoare doar o data cu rasarirea acesteia insa nu este deloc o idee rea ca acestea sa fie incheiate chiar inainte ca acestea sa fie semanate daca sunt cunoscute detalii precum suprafata de teren totala, tipul culturii si cantitatea care se asteapta a fi obtinuta la recoltare. Desigur, datorita felxibilitatii acestora, anumite informatii pot fi schimbate, ca de exemplu suprafata estimata si cantitatea asteptata pe hectar sau pe interaga suprafata, caz in care si sumele asigurate dar si pretul asigurarii se pot schimba. Iar in ceea ce priveste fermele de animale, aici asigurarea se realizeaza in functie de numarul acestora, de tip, specie, scopul in care sunt crescute si asa mai departe iar asigurarile cuprind aspecte precum atacuri ale animaleor salbatice, accidente si boli sau diverse riscuri generale.

In concluzie, prin obtinerea unei asigurari agricole, un fermier este supus la mult mai putine riscuri in conditiile in care culturile sau animalele pe care le detine si pe care le creste nu se dezvolta asa cum trebuie si cauzeaza astfel pierderi financiare si de alta natura, avand in acest sens siguranta ca in viitorul an poate realiza o analiza mai buna si poate aplica solutii mai eficiente pentru a putea obtine rezultate mai bune. O polita de asigurare agricola poate fi realizata o data cu inceperea unui nou sezon agricol si astfel, pot fi negociate noi conditii de la un an la altul.