De ce sa iti duci copilul la psiholog?

Ca parinte, iti doresti intotdeauna ceea ce este mai bun pentru copilul tau. Vrei sa creasca fericit, sanatos si iubit. Dar nu exista nicio restrictie de varsta in ceea ce priveste luptele pentru sanatatea mintala. Uneori, consilierea pentru copii este cheia pentru pastrarea sanatatii si fericirii copilului tau.

Copilul nu trebuie sa aiba „probleme majore” pentru a beneficia de consiliere de la un psiholog pentru copii. Ca si in cazul adultilor, ajutorul profesionist poate ajuta copiii in viata normala de zi cu zi. Dar vor exista momente cand nu esti sigur cum sa-ti ajuti copilul si este nevoie de asistenta unui profesionist.

Consilierea pentru copii nu ajuta doar in momentul rpezent. Le ofera, de asemenea, abilitatile necesare pentru a gestiona stresul si conflictele in viitor. Studiile indica faptul ca consilierea copiilor poate imbunatati increderea in sine, stima de sine si abilitatile sociale generale.

Un alt punct unde consilierea este necesara este in perioada de tranzitii. Trece printr-o schimbare majora? Copilul tau isi schimba scoala? A pierdut recent pe cineva din familie? Copilul tau trece in mod natural prin confuzia adolescentei? Toate aceste procese pot fi rezolvate prin consiliere eficienta pentru copii.

Este usor sa uiti cat de greu este sa fii copil. Copiii invata cum sa-si proceseze emotiile si sa experimenteze lumea in timp real. Ei se bazeaza pe adultii din viata lor pentru a-i invata cum sa navigheze in situatii complicate. Emotiile tind sa fie puternice si greu de controlat. Ceea ce ti se pare nesemnificativ ar putea afecta grav starea psihica a copilului tau.

Cu consilierea pentru copii, un copil invata sa lucreze prin stres si tranzitii. Ei dobandesc o masura de independenta pe care o vor duce la varsta adulta. Abilitatile pe care le invata vor continua sa ajute cu sentimente dificile de-a lungul vietii.

Un alt punct este faptul ca copilaria are un impact formativ major asupra maturitatii. Daca te lupti ca copilul tau sa se dezvolte emotional sau social, iti poate impiedica cresterea psihologica. Consilierea pentru copii te ajuta sa te asiguri ca copilul tau atinge acele etape de dezvoltare. In acest fel, sunt pregatiti pentru un viitor sanatos.

Lumea este plina de factori de stres atat mari, cat si mici. Este important ca copilul tau sa invete mecanisme de adaptare pentru a face fata acestui lucru. Sesiunile de consiliere sunt un loc sigur pentru ei pentru a-si exprima grijile si frustrarea fara a judeca.

De multe ori, consilierea copiilor va fi insotita de consiliere familiala. Dar chiar si fara sedinte de terapie familiala, consilierea copiilor poate imbunatati functionarea unei familii. Poate fi dificil sa faci fata problemelor de sanatate mintala la copii si adolescenti. Parintii se simt adesea frustrati si neputinciosi. Poate fi o lupta pentru parinte si copil pentru a comunica despre nevoile lor.

In consilierea familiala, membrii familiei lucreaza impreuna pentru a aborda conflictele si pentru a se sprijini reciproc. In consilierea individuala, copilul tau va invata mecanisme de adaptare pentru a face fata sentimentelor sale. Poti sa mergi la sedintele de terapie alaturi de copilul tau si sa ajungi la o solutie care promoveaza vindecarea.

O alta componenta importanta a consilierii pentru copii este comunicarea. Chiar si fara consilierul lor in camera, copilul tau va invata sa comunice mai bine. Copiii pot avea sau nu probleme pentru a-si explica sentimentele sau nevoile, ceea ce reduce conflictul general.

Acest lucru este util mai ales daca treci prin orice fel de situatie tulbure. Consilierea poate ajuta copiii sa se adapteze la un divort, o noua casatorie, un deces in familie sau alte schimbari. Cu cat comunici mai bine, cu atat este mai usor sa mergi mai departe.

Cand are nevoie un copil de consiliere?

Toti copiii sunt unici. Toti copiii raspund diferit la factorii de stres si schimbarile. Ceea ce este tulburator pentru un copil poate sa nu fie deranjant pentru altul. Unii parinti ar putea lua in considerare consilierea prin orice fel de tulburari. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii considera consiliere pentru copilul lor:

-Copilul este hartuit la scoala.

-Parintii copilului divorteaza. Uneori, consilierea poate oferi copilului o cale de deschidere atunci cand parintii lor sunt prea aproape de situatie.

-Copilul se lupta cu probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia, anxietatea sau furia necontrolata.

-Copilul a trecut recent printr-un eveniment traumatizant.

-Copilul a inceput sa se comporte ciudat si tulburat fara niciun motiv aparent.

Psihologii sunt profesionisti din domeniul sanatatii cu pregatire universitara care au studiat comportamentul uman. Psihologii sunt experti in modul in care oamenii gandesc, simt, se comporta si invata.

Majoritatea psihologilor lucreaza direct cu persoane care se confrunta cu dificultati mentale sau emotionale – de exemplu, atunci cand cineva are anxietate sau depresie sau se confrunta cu stres. De asemenea, lucreaza cu oameni care trec prin provocari in viata, cum ar fi probleme legate de parinti sau relatii.

Cum ajuta psihologii oamenii:

-Inteleg de unde vin dificultatile lor si de ce se confrunta cu aceste dificultati acum.

-Le inteleg gandurile, comportamentul si emotiile care le-ar putea cauza dificultati.

-Gasesc modalitati mai bune de a face fata dificultatilor lor sau de a-si gestiona anumite parti ale vietii.

-Psihologii ajuta, de asemenea, oamenii sa imbunatateasca performanta, sanatatea si invatarea.

Psihologii folosesc diverse terapii si abordari pentru a ajuta oamenii. Ei nu prescriu medicamente. Daca un psiholog crede ca un copil ar putea avea nevoie de medicamente, il poate indruma catre un psihiatru sau pediatru.

Psihologii se formeaza si se specializeaza in diverse domenii, inclusiv consiliere, psihologie educationala sau de dezvoltare, psihologie sportiva, psihologie clinica si asa mai departe. Si psihologii lucreaza in multe locuri, inclusiv servicii comunitare de sanatate mintala, spitale publice si private, clinici private, scoli, organizatii de cercetare si companii private.