De ce dormi mai bine, daca te expui luminii solare dimineata?
Lumina solara pe care o obtineti dimineata va poate ajuta sa dormiti mai bine noaptea. S-ar putea sa nu para sa aiba niciun sens. Cu toate acestea, exista dovezi ca este adevarat, mai ales daca aveti o tulburare de ritm circadian . Acest lucru se datoreaza numerosilor factori, printre care:
- Temperatura corpului, deoarece lumina soarelui te poate incalzi
- Productia de dimineata a hormonului stresului cortizol
- Cresterea nivelului de hormon serotonina, care este important pentru somn
- Femeie care bea cafea si se bucura de lumina soarelui dimineata in gradina
Cum ajuta lumina
Lumina este principalul control al ciclului nostru zi-noapte, influentand totul, de la temperatura corpului la metabolism pana la somn. Fara ea, corpurile noastre vor functiona dupa un model determinat de genetica noastra. De aceea, este ideal sa va montati draperii si sa va asigurati ca dimineata sunt trase, astfel incat sa va expuneti luminii soarelui.
Ritmul unei persoane poate sa nu se potriveasca exact cu ciclul de 24 de zile-noapte care guverneaza modul in care functioneaza societatea noastra si, in timp, discrepanta zilnica se poate adauga. Fiintele umane au, de asemenea, tendinte naturale care determina cand doresc cel mai mult sa doarma, aproximativ 10% dintre oameni fiind bufnite de noapte.
Dupa cum stie oricine care a lucrat in schimburi, atunci cand timpul de somn este contrar obligatiilor sociale (cum ar fi munca, scoala si viata de familie), poate fi o lupta.
Daca adormi si te trezesti tarziu, este posibil sa ai un sindrom de faza de somn intarziata. In schimb, adormirea si trezirea prea devreme se pot datora sindromului fazei avansate de somn. Fiecare dintre aceste afectiuni poate fi ajutata de expunerea la lumina la timp corespunzator si de utilizarea terapeutica a melatonine .
Expunerea la lumina poate fi, de asemenea, utila pentru persoanele care sufera de dificultati de somn ca urmare a insomniei, ajutand la regularizarea tiparelor de somn si de veghe.
Terapia cu lumina
Terapia cu lumina, numita si fototerapie , a fost studiata in legatura cu numeroase afectiuni medicale, printre care:
- Insomnie
- Tulburari de ritm circadian
- Dementa si boala Alzheimer
- Boala Parkinson
- Depresie
- Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
- Tulburare afectiva sezoniera (TAS)
Impactul luminii asupra fiziologiei este bine stabilit stiintific. Tipul si momentul expunerii la lumina sunt totusi importante si nu toata lumina este considerata egala. Lumina artificiala nu are acelasi efect ca lumina soarelui nefiltrata.
Exista o piata in crestere pentru casetele de lumina artificiale care imita lumina soarelui. Multe dintre acestea ofera o intensitate a luminii de aproximativ 10.000 de lux sau mai putin. Pentru comparatie, intensitatea luminii soarelui este de 100.000 de lux.
Acestea pot fi eficiente, dar sunt scumpe. In timp ce casetele luminoase pot costa pana la cateva sute de dolari, lumina soarelui este o alternativa excelenta gratuita. Daca nu vrei sa cheltuiesti banii, este destul de usor sa mergi afara.
Daca, totusi, lucrezi noaptea, te-ai trezit inainte de zori sau nu poti accesa sau tolera lumina soarelui din orice motiv, o caseta de lumina poate fi o alternativa viabila.
Pentru majoritatea oamenilor, expunerea la lumina soarelui este cea mai benefica daca are loc dimineata imediat dupa trezire, de obicei in prima ora dupa ce te-ai ridicat din pat.