Cum sa alegi bine o orteza pentru glezna
Uneori, din neatentie, cand practicam un sport sau cand suferim un accident, gleznele au de suferit. In unele situatii, pentru o revenire completa a functiilor gleznei, este necesar sa folosim anumite dispozitive, denumite orteze. Aceste orteze glezna sunt dispozitive ortopedice de compresie a gleznei care urmaresc sa reduca durerea, sa promoveze vindecarea, sa previna leziunile sau recidivele si sa accelereze vindecarea. In general, simplu de montat si intretinut, fiecare orteza pentru glezna ofera caracteristici specifice in functie de patologie sau de necesitatea reluarii activitatii.
Ce este o orteza de glezna?
O orteza pentru glezna este un dispozitiv medical sau un dispozitiv ortopedic care are ca scop mentinerea sau imobilizarea gleznei in urma unui traumatism sau cu scopul de preventie. Sustinand articulatia, orteza calmeaza durerea si accelereaza vindecarea.
Pentru ce se foloseste orteza pentru glezna?
Ortezele pentru glezne urmaresc sa reduca durerea si sa ajute mai bine la vindecare. Exista diferite tipuri de orteze de diferite forme: orteza pentru glezna de sustinere, orteza de ligament si orteza de imobilizare.
Ortezele pentru glezna de compresie elastica
Ortezele de sustinere pentru glezna au forma anatomica. Ele vin sub forma de „sosete de compresie”. Acestea protejeaza si sustin articulatia dureroasa. Sunt utile in urmatoarele situatii:
-lovituri;
-fragilitate sau entorsa usoara;
-instabilitate a gleznei;
-pentru a preveni recidivele si pentru a relua o activitate sportiva sau profesionala dupa o entorsa grava (ruptura de ligamente) sau o fractura;
-pentru a ameliora si reduce edemul;
-pentru a calma durerile articulare, oferind un efect de incalzire;
-pentru a proteja calcaiul lui Ahile;
-pentru a proteja maleola (tuberozitatea osoasa situata la nivelul articulatiei gleznei) in cazul unor -traumatisme, contuzii sau umflaturi legate de osteoartrita.
Sunt potrivite in special pentru reluarea treptata a activitatii dupa o accidentare la glezna si sunt un bun instrument de reasigurare pentru sportivi in timpul antrenamentului pentru a reduce riscul de accidentare.
Orteza pentru ligamentele gleznei
Orteza pentru ligamentele gleznei este un aparat de compresie care are ca scop intarirea ligamentelor.
Aceasta ofera sprijin fara a imobiliza complet glezna. Permite odihna ligamentelor, care apoi nu mai sunt supuse unui stres mecanic excesiv cauzat de mers sau miscari gresite. Promoveaza astfel reducerea durerii si vindecarea unuia sau mai multor ligamente slabite in timpul traumatismelor gleznei, permitand in acelasi timp o reluare lina a activitatii. Acest tip de orteza este indicata pentru:
-entorse usoare sau moderate (ligamente intinse);
-protectia gleznelor la reluarea sportului;
-dupa ghips;
-dupa interventii chirurgicale ortopedice.
Orteza de glezna pentru imobilizare
Orteza pentru imobilizare este o orteza rigida, alcatuita din doua cochilii de plastic acoperite cu spuma sau gel siliconic, care garanteaza un suport intarit pentru a permite vindecarea. Scopul sau este de a permite imobilizarea partiala prin limitarea miscarilor in sus si in jos si a miscarilor dreapta si stanga ale gleznei, permitand in acelasi timp mersul. Acest tip de orteza rigida este recomandata in caz de:
-entorse usoare pana la moderate;
-instabilitate cronica;
-reabilitare postoperatorie;
-pentru a evita sechelele functionale.
Cum se foloseste o orteza de glezna?
Acest tip de orteza se pune la glezna pentru a mentine articulatia intr-o pozitie buna.
Ortezele elastice sunt cele mai usor de instalat. Acestea aluneca ca un simplu ciorap, dar fara ciorap in sine, pentru a evita compresia excesiva si a preveni efectul de garou.
Ortezele pentru ligamentele gleznei pot fi, de asemenea, puse ca o soseta si se fixeaza cu curele de sustinere. De asemenea, trebuie plasate direct pe piele.
Ortezele de imobilizare pentru glezne sunt instalate pe piele sau pe un ciorap. Pentru a le configura, trebuie pozitionate corect si reglate curelele de fixare in functie de morfologia gleznei. Trebuie remarcat faptul ca este posibil, in unele situatii, sa purtam incaltaminte atunci cand avem o orteza pentru glezna.
Precautii pentru utilizarea ortezei pentru glezna
Orteza de glezna nu trebuie sa intre in contact direct cu o leziune a pielii, deoarece poate inrutatii situatia. De asemenea, pentru a evita impiedicarea circulatiei sangelui, ai grija sa nu strangi prea mult curelele.
Sfaturi pentru intretinerea ortezei
Trebuie sa indepartezi, daca este posibil, armaturile laterale inainte de spalarea acestei orteze pentru glezna. Trebuie sa te asiguri ca speli orteza pentru glezna la mana, in apa calduta cu un detergent pentru haine delicate. Nu trebuie sa folosesti detergenti, balsamuri sau produse agresive, cum ar fi produse ce contin clor. Dupa asta, orteza trebuie clatita bine cu apa curata. Se va stoarce usor, fara a deteriora orteza. Aceasta orteza nu trebuie uscata mecanic, ci numai in aer liber, departe de orice sursa de caldura.
Cum sa alegi o orteza de glezna buna?
Pentru a alege o orteza de glezna, este recomandat sa discuti cu medicul sau kinetoterapeutul despre nevoile tale specifice si sa o utilizezi numai in cadrul indicatiilor recomandate. Aceasta poate fi achizitionata din magazine de echipamente medicale precum tehno-farm.ro.
Pentru a fi eficienta, o orteza de glezna trebuie sa se potriveasca perfect. Daca este prea slaba, poate provoca iritatii si rolul sau de sprijin sau de retinere nu va fi folosit. Prea stransa, aceasta poate bloca circulatia sangelui.
Iata de ce, pentru a alege marimea potrivita a ortezei pentru glezna, este necesar sa se masoare circumferinta gleznei, tinand cont de cresterea oricarui edem in timpul zilei.
In continuare, este important sa tii cont de activitatea ta fizica. Un atlet necesita mai mult sprijin decat o persoana sedentara si, prin urmare, va avea nevoie de un nivel mai ridicat de protectie.
In concluzie, orteza de glezna trebuie sa se adapteze cat mai mult la morfologia gleznei pentru mai mult confort si eficienta.