Cum sa alegeti cea mai buna plita pentru nevoile tale

O plita nu merita alta. De fapt, a gati bine nu este doar o chestiune de pricepere personala, ci ai nevoie si de instrumentele potrivite. In primul rand, o plita care regleaza cu precizie puterea flacarii sau care va permite sa gatiti vasul uniform. Exista mai multe tipuri de aragaze dupa cum urmeaza. Pentru a cantari toate avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de planuri, cititi sfaturile noastre:

Plita electrica

Nu foarte frecvente pe piata (in special modelele electrice cu radiant cu halogen), plitele cu rezistenta electrica au inca un pret destul de ridicat. Chiar si pentru aceste aparate, eficienta energetica nu este una dintre cele mai bune: doar o parte din caldura emisa este destinata incalzirii alimentelor, in timp ce restul este utilizata doar pentru incalzirea plitei din sticla ceramica. O usoara imbunatatire a eficientei energetice se realizeaza prin inlocuirea rezistentei electrice cu lampi cu halogen: asa functioneaza plitele electrice cu radiant cu halogen, care sunt insa foarte rare pe piata romaneasca. Cumparand aragaze cu aprindere electrica este mai usor sa lucrezi in bucatarie.

Pro

 • Blatul este foarte rezistent la temperaturi variate si la diferite greutati
 • Suprafata plana este usor de curatat si evita riscul rasturnarii ghivecelor
 • Exista riscul de a arde, dar unele lumini avertizeaza daca placa de gatit ramane aprinsa
 • Functioneaza fara a fi necesara conectarea la gaz

Cum functioneaza

Folosesc curentul pentru a degaja caldura necesara pentru a gati mancarea. In acest caz, caldura este generata de o rezistenta circulara concentrica, care incalzeste o plita, de obicei in sticla ceramica, in contact cu oala.

Dimensiunile plitei

In general, o plita este pozitionata deasupra cuptorului, departe de chiuveta si frigider, pentru a pastra zone bine definite de frig si caldura. Dar nimic nu va impiedica sa asezati plita pe o insula separata sau un ghiseu separat si sa atribuiti spatii accesibile si ergonomice cuptorului si cuptorului cu microunde. Avantajul unei plite incorporate este ca poate fi integrata in bucatarie in functie de dorintele si nevoile tale.

Plitele sunt disponibile in diferite latimi pentru a se adapta la spatiul disponibil si la nevoile familiei:

 • Model domino de 30 cm: cu 1 sau 2 arzatoare. Pentru bucatarii mici sau module modulare (gratar, plancha etc), pentru a crea o plita functionala.
 • Model standard de 60 cm: aproape patrat, este clasica plita cu 4 arzatoare sau zonele de gatit. Poate fi integrat in orice tip de mobilier.
 • De la 70 la 90 cm model extra mare: dreptunghiular sau rotund, pana la 5/6 arzatoare. Pentru familii numeroase, bucatarii spatioase, insule de gatit. Aceasta plita poate gazdui accesorii foarte mari. Datorita numeroaselor incendii, economiseste timp la pregatirea meselor.

Functiile speciale ale plitei

Unele caracteristici utile fac experienta bucatariei si mai placuta si mai sigura:

 • anti-supraincalzire: opreste automat plita la supraincalzire minima: de exemplu, daca este lasata o tigaie goala pe aragaz.
 • indicator de caldura reziduala: se aprinde cand focul a fost stins si ramane aprins atata timp cat temperatura este peste 60 ° C.
 • anti-revarsare: opreste plita in caz de revarsare pe panoul de control.
 • siguranta copiilor: previne aprinderea accidentala a plitei cu inductie.
 • oprirea gazului: daca flacara se stinge (in caz de vas de apa debordant), opreste gazul care iese in mai putin de 90 de secunde.