lotiune de bronzare

Cum ne alegem lotiunea de bronzare?

Vara, multi dintre noi isi doresc un bronz frumos natural, dar, mai important, sa ne protejam pielea de arsurile solare. Lotiunile de plaja ar trebui sa aiba un factor de protectie mai mare pentru persoanele cu pielea deschisa la culoare. Pielea copiilor este cea mai sensibila la lumina puternica a soarelui. Pentru copii se recomanda o lotiune cu factor de protectie 50, indiferent de nuanta pielii. Un exemplu de crema este cea de la Australian Gold. Copiii mici, mai ales cei sub cinci ani, sunt foarte sensibili. Nu trebuie bronzati, trebuie protejati. Daca copilul are pielea inchisa la culoare, poti folosi o crema cu factor de protectie 35. Alege o lotiune waterproof, se recomanda o crema, nu pulverizator. Chiar daca este mai usor de folosit, spray -ul va rata anumite parti ale corpului. De asemenea, chiar daca sunt dati cu crema, nu este indicata expunerea copiilor la soare, mai ales intre orele 13:00 si 16:00, deoarece vremea este foarte calda.

Factor de protectie a pielii la adulti

La adulti, se va alege o crema de plaja in functie de tipul de piele. Persoanele cu tenul deschis sunt cele mai sensibile la arsurile solare. Chiar daca nu ai bronz, este recomandata o lotiune cu factor de protectie 35. Persoanele cu pielea mai inchisa, dar nu cu tenul masliniu, pot alege o lotiune de plaja cu factor de protectie de 20. Arsurile solare dauneaza pielii si pot duce la melanom, o forma agresiva de cancer de piele.

Pielea trebuie ingrijita si dupa plaja. Chiar daca folosesti o crema protectoara, tenul tau trebuie ingrijit si dupa plaja. In special apa de mare, dar si razele soarelui pot usca pielea din cauza deshidratarii corpului. Dupa ce te intorci de la plaja, fa un dus si foloseste o lotiune racoritoare. Aceasta lotiune functioneaza atat pentru copii, cat si pentru adulti. Pielea este hidratata si nu se descuameaza.

Lotiunile de plaja nu te protejeaza toata ziua

Lotiunea de plaja functioneaza bine, dar nu functioneaza toata ziua. O lotiune de plaja nu este suficienta. Chiar daca este impermeabila, trebuie aplicata la 3-4 ore. Are protectie, dar pentru cateva ore. Lotiunea se aplica pe tot corpul, inclusiv pe fata, pe umeri si pe spate. Acestea sunt intr-adevar zonele cele mai expuse la lumina UV, dar asta nu inseamna ca nu te poti arde si in alta parte a corpului.

Desi alegem adesea sa cumparam lotiuni de plaja in functie de pret sau miros, expertii subliniaza ca trebuie sa respecte anumite reguli, in functie de tipul de piele. Lotiunea de plaja trebuie achizitionata dintr-o farmacie sau un magazin de specialitate, unde te vei putea asigura ca produsul respecta reglementarile, nu depaseste termenul de valabilitate si se pastreaza in conditii optime. De asemenea, in aceste locuri, aproape intotdeauna vei fi ajutat de sfaturile cuiva care este instruit sa iti ofere cele mai bune informatii despre produsul pe care ti-l doresti. De asemenea, retine ca lotiunea ramasa din vara trecuta a expirat deoarece are o perioada de valabilitate de 12 luni de la deschidere. Daca nu o deschizi, aceasta poate avea o data de expirare de doi sau trei ani.

Expertii recomanda utilizarea protectiei solare ori de cate ori ne expunem pielea la soare vara, deoarece razele UV devin mai puternice pe masura ce stratul de ozon se subtiaza. Din pacate, statisticile arata ca majoritatea oamenilor folosesc protectie solara doar cand merg la plaja, asa ca ratele cancerului de piele au crescut in ultimii ani. Cel mai important criteriu pentru alegerea unei lotiuni de plaja este factorul de protectie, care trebuie sa fie SPF 50, in cazul primei expuneri la soare.