Cum ajuta educatia plastica la dezvoltarea simtului estetic in general?
Totul in jur este reprezentat de culoare. Lumea lipsita de culori nu ar fi doar trista ci si lipsita de viata. Cu siguranta in momentul in care te gandesti la o zi insorita de primavara, plina de culoare si o zi trista de octombrie, in care totul este cenusiu, intelegi importanta culorilor. Educatia plastica are rolul de a dezvolta simtul estetic al elevilor si de a Ii ajuta pe acestia sa inteleaga mai bine culorile.
Educatie plastica clasa 5 – influenta culorilor
Daca este vorba despre procesul de predare si invatare, culorile sunt cele care au rolul de a determina o mai buna perceptie a lucrurilor dar si de a imbunatati memoria si atentia, marind astfel modul de intelegere, dar si de asimilare. Folosirea campurilor cromatice variate este cea care sporeste foarte mult randamentul activitatilor intelectuale si care ajuta la o buna conduita prin determinarea unor stari pozitive.
In momentul in care este studiata influenta pe care culorile o au in procesul psihologic, se poate dovedi ca elevii care invata educatie plastica clasa 5, dar si cei din anii mai mari, pot vizualiza corect culorile si au performante mai bune decat cei care nu studiaza educatie plastica si nu au materiale care implica si culori.
Culorile sunt cele care genereaza stari de bucurie sau de tristete, sunt cele care vindeca depresia si care ajuta la dezvoltarea imaginatiei si a inteligentei, care asigura un randament cu mult superior prin munca si care determina instalarea bunei dispozitii. Culorile sunt obiect de studiu de foarte mult timp si sunt foarte multe persoane importante care au vorbit in lucrarile lor despre culori.
Intr-un manual educatie plastica clasa 5 sunt puse bazele primelor informatii despre culori si totodata elevii isi imbunatatesc cultura generala invatand despre mai multi pictori si artisti foarte importanti.
Profesorii sunt adesea intrebati de ce elevii ar trebui sa studieze arta in scoli. Raspunsurile comune se refera la gandirea creatoare, la largirea orizontului si la hranirea sufletului, insa sunt si alte argumente mai palpabile pentru astfel de intrebari. Evolutia in cariera poate fi influentata de studiul artelor plastice.
Internetul a creat o explozie de oportunitati pentru designeri digitali si artisti multimedia
Lumea este plina de computere, smartphone-uri, tablete si alte dispozitive electronice portabile. Aproape toate intreprinderile au o prezenta online, publicitatea online crescand pe zi ce trece. Suntem conectati la internet pentru perioade indelungate, cautand informatii, socializam, ne jucam, cumparam, vizionam videoclipuri si ne angajam in alte forme de divertisment online. Cererea de designeri web, designeri de aplicatii, designeri de software, graficieni, ilustratori digitali, artisti multimedia, producatori video, editori online, artisti de animatie, designeri de jocuri si multe alte cariere digitale este in curs de crestere fara precedent.
O crestere a cererii pentru artisti multimedia, animatori si ilustratori – in special pentru cei care au cunostinte de calculator – si tehnologii – se va mentine si pe viitor, datorita cererii companiilor de publicitate in format online si digital.
In timp ce arta continua sa fie o optiune dezirabila pentru elevii care doresc sa urmeze cariere creative „traditionale”, precum arhitectura, design interior sau profesii legate de pictura / arta frumoasa, internetul a vazut o explozie de noi roluri interesante.
Artistilor le este mai usor sa ajunga cunoscuti
Pentru prima data, cei care realizeaza arta plastica, sculpturi, fotografii, articole de imbracaminte si alte produse lucrate manual sunt capabili sa comercializeze si sa le vanda direct publicului – pe scara larga – fara a trece printr-un tert precum o galerie. Comercializarea si vanzarea produselor prin intermediul unui site web al unui artist sau prin facilitatea de imprimare la cerere, le permite artistilor sa trimita imagini si produse tiparite catre o audienta care nu ar fi stiut niciodata ca exista. In loc de institutii sau galerii consacrate care decid ce opere de arta merita sa fie publicate, publicul poate alege singur artistii preferati.
Acest lucru nu inseamna ca a-ti castiga viata in aceste domenii este usor. Concurenta ramane dura, cu o oferta excesiva a celor care doresc sa lucreze intr-un domeniu creativ. Succesul va necesita intotdeauna abilitate, angajament, daruire si bun simt al afacerii. Cu toate acestea, terenul de joc este mai usor de accesat.
Chiar daca manualul de educatie plastica clasa a 5 a, nu aduce in mod automat astfel de rezultate, in realitate are un rol important pentru ca pune bazele unei dezvoltari ulterioare.