Ce folosim pentru a ne organiza eficient depozitul
Exista mai multe alternative pentru a va organiza eficient depozitul si pentru a creste securitatea locului de munca. Una dintre cele mai simple si mai ieftine este, fara indoiala, folosirea transpaletilor conventionali. Aceste structuri aduc multe beneficii, de la acces mai rapid la articole si separari mai optimizate pana la capacitati de stocare mai mari.
Acest tip de echipament serveste pentru trei scopuri de baza:
Utilizare cubica: Ofera structura de sustinere necesara pentru stivuirea produselor la inaltimi mai mari decat ar fi posibila daca paletii cu produse ar fi stivuiti unul peste altul.
Protectia produsului: elimina fortele verticale de strivire care ar aparea daca produsele ar fi stivuite unele peste altele si protejeaza produsul de impactul vehiculului.
Organizare: fiecare palet este depozitat intr-o locatie unica.
Rafturile conventionale pentru paleti sunt potrivite pentru aproape toate tipurile de depozitare. Fiecare firma care primeste si/sau expediaza produsele sale in incarcaturi paletizate poate folosi transpalete, care ofera o viteza si siguranta mai mare unitatilor la incarcare si in timpul transportului. Paletii cu sarcina sunt asezati pe structura cu ajutorul stivuitoarelor sau stivuitoarelor. Structurile pot gestiona de la volume mici pana la incarcaturi paletizate de 2.500 kg.
Sistemul conventional are mai multe tipuri de accesorii:
Tavi: permiteti depozitarea paletului cu suportul in cealalta directie.
Planul H: permite depozitarea paletilor cu adancimi diferite.
Suport antiderapant: utilizat pentru a permite depozitarea galetilor sau a paletilor speciali.
In ceea ce priveste solutiile diferentiate, vom aminti tunelurile pentru circulatia stivuitoarelor si „amenajarile”, asigurand o operatiune cu o rentabilitate mai mare.
Printre accesorii se numara unele care pot fi folosite pentru a creste siguranta echipamentului. Cele mai comune sunt protectorii. Exista numeroase modele care urmaresc sa protejeze de eventualele impacturi cu echipamentele de manipulare. Protectorii de coloane, balustrade, schiuri de sustinere a paletilor, grinzi centrale, printre altele, sunt cateva dintre tipurile de accesorii pe care le punem la dispozitie pentru a creste siguranta paletului pe raft.
Compania care alege sa aiba o structura conventionala de paleti in centrul sau de distributie va avea numeroase avantaje in sistemul sau de depozitare. Probabil ca principala este selectivitatea. Aveti acces usor la orice pozitie de depozitare in orice moment, fara a fi nevoie sa mutati alte incarcaturi. In plus, deoarece sistemul functioneaza cu pozitii fixe, este mai usor sa folositi sisteme computerizate pentru a controla intregul stoc.
Un alt avantaj apare atunci cand comparam costul acestuia cu alte tipuri de transpaleti (drive-in, dinamice, rafturi etc.). De fapt, nu exista o structura de depozitare cu un cost mai mic, pe langa posibilitatea de a avea o valoare de revanzare buna ca echipament uzat.
Un alt aspect care conteaza foarte mult atunci cand alegeti transpaletul conventional este costul scazut al intretinerii echipamentelor. Datorita structurii sale metalice usoare si rezistente, transpaletul conventional devine un echipament versatil, intrucat configuratia acestuia poate fi schimbata foarte usor, mentinand astfel costul intretinerii acestuia la un nivel redus. Pe langa faptul ca are o viata lunga atunci cand este bine ingrijita. Storeexpert.ro intotdeauna a pus calitatea inaintea preturilor, iar ceea ce au de spus clientilor este urmatoarea afirmatie: gama pe care o punem la dispozitie este diversa, iar produsele in stoc se livreaza imediat!
Deoarece nu totul este roz, suportul pentru paleti conventional are si unele dezavantaje in utilizarea sa. Principalul dezavantaj este faptul ca o parte din suprafata de podea dedicata structurilor depaseste cu usurinta 50% din suprafata de depozitare. Sistemul genereaza multe culoare, nefolosind la maximum paletizarea si provocand pierderea unei suprafete mari din depozit. La inaltimi de peste noua metri, este necesar sa folositi echipamente speciale cu sarcini limitate in pozitiile superioare.
Un alt dezavantaj ar fi fragilitatea structurii, existand intotdeauna pericolul accidentelor cu stivuitoarele din cauza tipului de material fragil folosit in structuri.
Pe langa accesoriile mentionate mai sus, companiile care produc rafturi conventionale pentru paleti folosesc alte metode pentru a oferi securitate maxima clientilor lor in momentul depozitarii.
Structurile trebuie calculate conform standardului european si a unor standarde internationale mai riguroase. In plus, trebuie avuta o mare grija in alegerea materiei prime principale, care este otelul. Utilizarea unei structuri cu certificat de furnizor trebuie sa fie o prioritate.
Un alt factor care compromite siguranta structurilor este deteriorarea. Cele mai frecvente sunt cauzate de impactul stivuitoarelor impotriva transpaletilor. Socuri de la echipamentele de manipulare sau incarcarea si descarcarea necorespunzatoare sunt principalele cauze. Preventia incepe cu instruirea operatorilor acestor echipamente. Adaugarea necontrolata de produse pe paletul depozitat poate fi o problema. De asemenea, operatorul, din lipsa de pregatire, poate lasa incarcaturile prost ambalate, libere sau cu un volum peste limita paletului.
Pentru a preveni ca astfel de defectiuni sa afecteze sistemul de stocare, este necesara intretinerea corecta a echipamentului. Persoana responsabila de zona in care este instalata structura trebuie sa efectueze inspectia in mod regulat, iar, in cazul in care se constata vreo modificare a elementelor structurii, contactati firma, care va trimite o echipa tehnica responsabila pentru efectuarea reparatiei/ intretinere.
Este important sa aveti intotdeauna componente de schimb sau ca zona deteriorata (stalpii coloanei) sa fie reparata, ceea ce se intampla in mod normal in partea inferioara a coloanei transpaletilor. Puteti sectiona cu usurinta zona deteriorata, prinzand o noua coloana in punct si, printr-o imbinare, sa o imbinati cu partea deja existenta, nedeteriorata. In orice caz, ori de cate ori se produc avarii la echipament si se evalueaza ca un potential risc de accident, zona trebuie izolata si structura din acel punct trebuie sa fie descarcata.