Ce este Stresul?
Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala , stresul este raspunsul creierului si al corpului la schimbare, provocare sau nevoie. Este apararea naturala a organismului impotriva pericolului adus de un eveniment sau gand care te face sa te simti frustrat, furios sau nervos. Cand are loc un eveniment stresant, corpul este inundat de hormoni pentru a evita sau a infrunta pericolul. Acest lucru este denumit in mod obisnuit raspunsul de lupta sau de fuga.
Stresul poate deveni o afectiune cronica daca nu sunt luate masurile adecvate pentru a-l gestiona. Stresul cronic poate provoca modificari chimice in organism care pot creste tensiunea arteriala, ritmul cardiac si nivelul zaharului din sange. Stresul pe termen lung sau nivelurile ridicate de stres pot duce, de asemenea, la probleme de sanatate mintala si fizica.
3 moduri de a-ti calma mintea in vremuri stresante
Raspunsul la stres ar trebui sa fie de scurta durata, deoarece iti uzeaza corpul, sanatatea si energia. Stresul ne face sa ne concentram indeaproape, impiedicandu-ne sa vedem imaginea de ansamblu. Cand suntem mai calmi, atentia noastra devine mai larga.
Intrebarea devine, atunci, cum te relaxezi? Cercetarile sugereaza mai multe practici care nu numai ca ne ajuta sa ne simtim mai bine, dar ne pun si intr-o stare mai calma, mai relaxata – o stare din care putem face fata mai bine la orice situatie.
- Practicati exercitii de respiratie
Respiratia noastra este o modalitate puternica de a ne regla emotiile si este ceva pe care il consideram de la sine inteles. Prin respiratie, iti poti activa sistemul nervos parasimpatic (PNS) – raspunsul calmant al corpului tau.
Unul dintre cele mai linistitoare exercitii de respiratie pe care le puteti face este sa inspirati (de exemplu, numarand pana la patru), tineti si apoi expirati pana la de doua ori mai mult (de exemplu, numarand pana la sase sau opt). Va puteti relaxa usor gatul, scotand un sunet similar unei brize puternice, care este folosit in respiratia de relaxare profunda. Pe masura ce faci asta, in special datorita acelor expiratii lungi, activezi sistemul nervos parasimpatic, reducand ritmul cardiac si tensiunea arteriala.
- Adopta o atitudine de autocompasiune
Compasiunea de sine este abilitatea de a fi constient de emotiile tale – constient de emotiile care au loc in interior ori de cate ori esuezi la ceva. Nu inseamna ca te identifici cu ele; le poti observa si studia, fara a alimenta stresul. Compasiunea de sine implica, de asemenea, intelegerea faptului ca toata lumea face greseli si ca face parte din a fi uman. Vorbeste cu tine insuti asa cum ai vorbi cu un prieten care tocmai a facut ceva gresit, cu caldura si amabilitate.
- Incurajeaza o conexiune autentica
Cat de des suntem de fapt prezenti pentru o alta persoana 100%? Cand a fost ultima data cand cineva a fost 100% prezent pentru tine?
Cea mai mare nevoie a noastra umana, dupa mancare si adapost, este sa ne conectam cu alti oameni intr-un mod pozitiv. Vestea buna este ca, avand grija de tine si de propria ta bunastare cu practici precum respiratia si autocompasiunea, poti sa indrepti mai multa atentie spre exterior pentru a te simti si mai conectat.
Articol realizat de catre advertorialetop.ro, reducere de 20% la prima comanda .